Training: Zorgen voor getraumatiseerde pleegkinderen (opvoeders)


plegzorgacademie header nieuwsbrief Datum: 13 okt 2019
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Locatie: Nijmegen

 

 

Veel pleegkinderen hebben traumatische ervaringen opgedaan en brengen hun trauma’s mee naar het pleeggezin of gezinshuis. Een trauma heeft een diepgaande invloed op gedrag, gevoelens, relaties en wereldbeeld van een kind.

Het trauma van een kind heeft ook invloed op de opvoeders die hem ondersteunen. Om hier meer inzicht in te ontwikkelen en handvatten te krijgen is de training ‘Zorgen voor getraumatiseerde kinderen’ vanuit Amerika naar Nederland gehaald.

Inhoud

De training is ontwikkeld om opvoeders kennis en vaardigheden op te laten doen die nodig zijn om effectief te zorgen voor getraumatiseerde kinderen en tieners. U leert hoe opvoeden met kennis over trauma kan bijdragen aan de veiligheid en het welzijn van de jeugdige. U leert gepast te reageren, uw pleegkind te helpen bij het ontwikkelen van gezonde relaties en zijn eigen krachten te herkennen. Ook leert u hoe u goed voor uzelf kunt blijven zorgen en steun kunt krijgen van anderen.

De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van twee uur waarin de volgende onderwerpen worden behandeld:
– Welke trauma’s zijn er
– Wat zijn de gevolgen van trauma
– Hoe creëer je een veilige plek
– Hoe kun je omgaan met gevoelens en gedrag
– Verbindingen en herstel
– Hoe wordt je een pleitbezorger van je kind
– Hoe zorg je goed voor jezelf

Er wordt gewerkt met gedetailleerde casussen en de eigen ervaringen van de deelnemers.Tijdens de bijeenkomsten wordt veel geoefend om de vaardigheden toe te leren passen.

TRAINER

Eline Engelhart

DATA

Neem contact op met de trainer voor de exacte trainingsdagen.

KOSTEN

€275,00 per persoon (In company op offerte)

INSCHRIJVEN

 

 

ERVARINGEN VAN DEELNEMERS

“Iedereen zou in de gelegenheid moeten zijn om deze cursus te volgen, zou basiscursus moeten zijn. Eline, bedankt voor je enthousiasme en het delen van je kennis en ervaring!” (pleegouder)

“Enorm bedankt voor deze cursus. Wat hebben we veel geleerd en wat is het effect mooi te zien bij mijn pleegzoon. Het werkt!” (pleegouder)

‘Was een zeer leerzame cursus, waarin ik vooral veel geleerd heb over mezelf en hoe ik kan reageren in lastige situaties.'(gezinshuisouder)

“Belangrijk dat elke pleegouder deze cursus aangeboden krijgt. En de pleegzorgwerkers ook!”(pleegzorgwerker/pleegouder)

“Ik ben heel blij met deze training. Voorheen probeerde ik vanalles en was best onzeker over mijn functioneren. Ik ben blij dat nu blijkt dat we het best goed doen!”(pleegouder)

‘Veel nieuwe kennis opgedaan, waardoor je trauma en de druk voor pleegouders beter gaat begrijpen. heel fijn was de uitleg door Eline. Naast trainer is zij ook ervaren pleegouder, wat de voorbeelden heel concreet maakt. (pleegzorgbegeleider)

“Deze cursus zou voor iedere beginnende pleegouder/adoptieouder mogelijk moeten zijn. Ik liep er weleens tegenaan dat de drempel om pleegouder te worden redelijk laag ligt. Het zou goed zijn om al tijdens de instapcursus meer kennis te geven. Dus misschien een deel van de cursus zodat men al meer achtergrond kennis heeft, zodat het met meer plaatsingen ook goed gaat.”(pleegouder)

“Ga door! Super dat jullie deze training geven, buiten de pleegzorginstelling. Veel kennis erbij gekregen in een veilige, open sfeer met gelijkgestemden. Ik ga zeker meer trainingen bij je volgen, Eline!” (gezinshuisouder)

“Ik heb meer inzicht gekregen in trauma. Tot de conclusie gekomen dat ik ouders veel tools in handen kan geven om met traumagedrag om te gaan. bedankt voor deze praktische training! (jeugdbeschermer)

“Het is me duidelijker geworden welke impact trauma heeft op kinderen, dat veel pleegkinderen getraumatiseerd zijn en dat ik en veel van mijn collega-hulpverleners er te weinig vanaf weten.”(pleegzorgbegeleider)

“Veel praktische handvatten waar je voor je thuissituatie echt wat mee kunt.”(pleegouder)

“Ik ben door de aspirant training voor pleegouders goed voorbereid op wat pleegzorg inhoudt. Op de praktijk kun je je echter nooit helemaal voorbereiden. Het gedrag van onze pleegkinderen is soms lastig om mee om te gaan, maar dat komt wellicht ook door het gebrek aan ervaring. Deze training was een zeer waardevolle aanvulling op de voorbereidingstraining en biedt veel praktische tips en handvatten voor de dagelijkse praktijk die ik in de voorbereidingstraining niet had en/of niet kon begrijpen omdat ik toen nog niet met pleegkinderen in de praktijk werkte”.

“Ik zou deze training aan elke pleegouder aanraden! Met name aan startende pleegouders, in een zo vroeg mogelijk stadium van pleegouderschap.”

“Deze training is zeer gericht op de praktijk en biedt veel ondersteuning in de dagelijkse zorg voor onze pleegkinderen. Vanaf les 1 kan je direct het geleerde in de praktijk brengen”.

“Ik ben erg tevreden over deze training. De trainster was ervaren en wist waar ze over sprak. Ook de ruimte om eigen verhalen en problemen voor te leggen en te bespreken, alleen en in de groep, is erg waardevol geweest. Het was voor mij erg fijn om ook andere pleegouders te horen over hun ervaringen m.b.t. pleegzorg en de ‘problemen/ uitdagingen’, waar zij tegenaan lopen. Eigen positieve ervaringen en tips konden ook worden gedeeld. Er was voldoende ruimte voor feedback en deze werd positief opgepakt door de trainster en de groep.”