De maatschappij reageert positief en complimenteus op mensen die zich volledig inzetten voor een ander. Pleegouders ontvangen daarom veel lof voor wat zij doen. “Wat knap dat je dat doet, dat zou ik nooit kunnen!” Er is minder aandacht voor het feit dat pleegouders daarbij vaak over hun grenzen gaan en uitgeblust raken. Door alle zorgen rondom het pleegkind “vergeten” veel pleegouders om voldoende voor zichzelf te zorgen. Voor jezelf zorgen is niet makkelijk en wordt nogal eens verward met egoïsme.
Als een pleegzorgplaatsing eindigt in een breakdown nemen veel pleegouders zichzelf dat kwalijk. Ze hebben het gevoel het pleegkind in de steek te laten. Wat kunnen we doen om pleegouders te beschermen?
Het is de visie van Pleegzorg Advies Nederland dat we binnen pleegzorg moeten leren om voor “elkaar” te gaan zorgen in plaats van voor “de ander”.
Zorgen voor elkaar is niet hetzelfde als zorgen voor de ander. Voor elkaar zorgen, is er samen voor zorgen dat iedereen elkaar in beeld heeft en dat niemand aan zijn inzet onderdoor gaat omdat we, als iemand het zwaar heeft, samen bijdragen aan verlichting. Hierdoor hoeft niemand over zijn grenzen te gaan en kunnen pleegzorgplaatsingen zo lang duren als goed is voor het pleegkind.