Boven dit artikel staat een jongetje met een zwart schoolbordje in zijn handen. Het beeldmerk van de Pleegzorg Academie. De jongen spoort ons aan om te leren. Hij laat ons weten dat we niet moeten denken dat we er al zijn. Hij vraagt het ons, omdat hij het nodig heeft dat wij leren. Hij vraagt het een beetje schoorvoetend, want hij weet hoe moeilijk het voor ons is.
Daarom is het goed, om even stil te staan bij wat deze jongen ons vraagt. Wat is eigenlijk ‘leren’?
Leren is ontwikkelen, groeien, veranderen. Leren vraagt een bereidheid om te veranderen. Kun je niet veranderen, dan kun je niet leren. Hoe meer je bereid bent om te veranderen, hoe makkelijker je kunt leren. Leren kán vanzelf gaan, maar meestal moeten we er voor werken. De verandering, het leren, kan betrekking hebben op wat je weet (kennis), hoe je kijkt (zienswijze), hoe je in het leven staat (houding) of wat je kunt (vaardigheden).
Je kunt leren door te lezen over wat je nog niet weet, zoals bijvoorbeeld in onze elf kennisboekjes ‘Pleegzorg, hoe zit dat nou met . . . ‘. Vaardigheden, zoals opvoeden of samenwerken, kun je echter niet leren uit een boek, die zul je, in de praktijk, moeten oefenen.
Leren, of ontwikkelen, betekent niet altijd het tóevoegen van kennis of vaardigheden. Soms betekent het iets op een andere manier gaan zien, of doen of het kan betekenen iets niet meer doen. Dat kan heel lastig zijn, vooral als het gaat om een zienswijze of een gewoonte waar we moeilijk afscheid van kunnen nemen. Afleren is vele malen moeilijker dan aanleren. Het kan voelen alsof we onze identiteit ter discussie stellen. In pleegzorg komen we dat heel veel tegen.
Het is in die situaties belangrijk om goed naar het kind te blijven kijken, zodat we steeds opnieuw beseffen, waarom het goed is dat we blijven leren en durven te veranderen.
Wilt u reageren? Stuur ons een e-mail.