Sociale media en pleegzorg, hoe gaat dat veilig samen?

 Auteur: Eline Engelhart, pleegzorgpionier Er is veel te leren en te communiceren via de sociale media. Maar hoe ga je als opvoeder wijs om met het mediagebruik van je (pleeg)kind en dat van jezelf? En wat zegt de wet hierover? In deze blog zet ik een flink aantal praktische tips op een rij. Zodat sociale … Meer lezen Sociale media en pleegzorg, hoe gaat dat veilig samen?

Aantrekken en afstoten… waarom is mijn pleegkind zo grillig?

Auteur: Eline Engelhart Pleegzorgpionier Hoe komt het toch dat je pleegkind jou (en/of anderen) steeds afstoot, nadat het eerst niet bij je was weg te slaan? De mix van verlating- en bindingsangst belemmert veel pleegkinderen.    Een kind is in zijn vroege jeugd volledig afhankelijk van zijn ouders/opvoeders. Voor eten, verzorging, bescherming en een dak boven … Meer lezen Aantrekken en afstoten… waarom is mijn pleegkind zo grillig?

Eigen kinderen van pleegouders: Onzichtbare zorgers

Interview in Blik op Hulp (https://blikophulp.nl/eigen-kinderen-van-pleegouders/) Eigen kinderen van pleegouders vervullen een belangrijke rol voor hun pleegbroertjes en -zusjes. Ze zijn zelf kind en daarmee een laagdrempelige steun tijdens de beangstigende ontdekkingstocht van het pleegkind in een nieuwe onbekende en onvoorspelbare omgeving. Met andere mensen. Andere zienswijzen. Andere normen en waarden. Andere omgangsregels. Toch worden … Meer lezen Eigen kinderen van pleegouders: Onzichtbare zorgers

Help, mijn pleegkind is aangereden

Wat een narigheid. Na een energieke sportdag op school, rijdt een automobilist twee klasgenootjes van de fiets. Een daarvan was het pleegkind van mevrouw de K. Om u vast gerust te stellen, ernstig lichamelijk letsel bleef uit. Een paar flinke blauwe plekken en een bloedend voorhoofd. Helaas ook een kapotte (lievelings)spijkerbroek en een fiets die … Meer lezen Help, mijn pleegkind is aangereden

Quality Time met je (pleeg)kids. Effect blijkt zwaar overschat.

Auteur: Eline Engelhart, pleegzorgpionier Als drukbezette (pleeg)ouders plannen we regelmatig momenten voor Quality time met de kids in. Een dagje dierentuin, circus, pretpark. Een pleegzorgdag of naar zee. Ook contactafspraken met ouders wordt strak gekaderd, geperst tussen allerlei andere afspraken en verplichtingen in. En daar wringt het: De strakke gestructureerde tijdsschema’s, het verplicht ‘leuk hebben’ … Meer lezen Quality Time met je (pleeg)kids. Effect blijkt zwaar overschat.

Traumasensitief opvoeden. Hoe dan?

Focus op wat het kind nodig heeft (in plaats van wat jij of de omgeving van hem verwacht). Auteur: Eline Engelhart, pleegzorgpionier Een kind dat in een veilige omgeving met stabiele opvoeders opgroeit kan stressvolle, ervaringen meestal zonder (veel) hulp van anderen verwerken. Veel pleeggezinnen krijgen echter te maken met kinderen die in hun jonge … Meer lezen Traumasensitief opvoeden. Hoe dan?