Survivallen in pleegzorgland

shutterstock_221547880Op 16 t/m 18 oktober organiseerde een pleegouder samen met Pleegzorg Advies Nederland, Stichting JIP, een dramatherapeut en survival-instructor een onvergetelijk acteer- en survivalweekend voor pleegjongeren tussen 12-16 jaar.

De pleegjongeren werden uitgedaagd om middels verschillende (survival)activiteiten en acteeroefeningen hun ervaringen in pleegzorgland met elkaar te delen en hun zelfbeeld te vergroten. In het uiteindelijke resultaat, de film ‘ Broodje hagelslag’, worden verschillende pleegzorgsituaties op een creatieve, maar vooral ook respectvolle wijze uitgespeeld door de jongeren. De kern van het verhaal: pleegzorg is voor alle betrokkenen lastig, maar de kans van slagen is het grootst als iedereen zich inzet om er het beste van te maken.

Door de herkenning van elkaars ervaringen (sommige hadden nog nooit met een ander pleegkind gesproken!) ontstond in korte tijd een grote verbondenheid met elkaar. Aan het einde van het weekend, smeekten de jongeren om een reünie te plannen. De definitieve film is tijdens deze reünie vertoond aan de ouders, pleegouders en (pleeg)brusjes van de jongeren, inclusief bloopers en ‘the making of’. Momenteel wordt besproken op welke andere wijze de film een bijdrage kan leveren aan een beter begrip over de beleving van jongeren in de pleegzorg.

Plaats een reactie